В събота и неделя Министерството на образованието разпредели 180 000 щадящи

...
В събота и неделя Министерството на образованието разпредели 180 000 щадящи
Коментари Харесай

Тестовете за учениците са доставени

В събота и неделя Министерството на образованието разпредели 180 000 щадящи теста за учениците от 1 до 4 клас. Тестове получиха общо 11 районни ръководства на образованието (РУО) в страната. В неделя предиобед 81 000 теста бяха предадени на РУО София град. Със съдействието на Столичната община те бяха откарани в нейната логистична база в Панчарево. До 11 часа в понеделник нужните количества ще бъдат раздадени на учебни заведения майки в 24-те региона на столицата. Следобед същия ден ще ги получат всички останали учебни заведения в София. Дотогава ще има изясненост какъв брой родители са съгласни децата им да се върнат в клас при тестване два пъти в седмицата.

В понеделник се чака да дойдат останалите 220 000 теста за възпитаници. Те незабавно ще бъдат разпределени по областите, които не са получили от първата партида.
Също на следващия ден просветният министър и министърът на опазването на здравето ще издадат заповед, в която ще бъда в детайли написан механизмът за тестването на децата. Малките възпитаници ще бъдат тествани в учебните заведения, като би трябвало да са закусили 30 минути преди процедурата.

Министърът на образованието Николай Денков се обърна с апел към родителите да поддържат учителите в този развой, тъй като всичко това се прави в името на здравето на техните деца. Присъственото образование за дребните възпитаници ще се възвърне, в случай че родителите на най-малко 50% от децата на равнище паралелка са съгласни децата им да бъдат тествани. В противоположен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както до момента. Ако множеството деца са в учебно заведение, само че някои останат у дома, те ще се образоват от разстояние синхронно или асинхронно според от опциите на учебното заведение. Приоритет на МОН е присъственото образование в безвредна среда за здравето на възпитаници и учители.

Предвижда се в допълнение възнаграждение за педагогическия и непедагогическия личен състав, който ще взе участие в тестването на учениците, сподели министър Денков. Ако са родители, те са доброволци, за тях няма да има възнаграждение, изясни Денков. " Средствата, с които разполагаме, са тези 15,4 млн. лева, който гласоподава Министерския съвет в сряда, плюс предишни останки - средства, които има в учебните заведения ", сподели министърът. Той добави, че не може да уточни сега каква ще бъде сумата на заплащането.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР